Warsztaty rzeźbiarskie w masie czekoladowej
Prowadzący(a): Joanna Stachowiak
organizator: Koło Naukowe Spaw
Degustacja otwarta dla wszystkich zainteresowanych 13:30
Na warsztatach studenci rzeźby zmierzą się z nowa materią rzeźbiarską – czekoladą. Specjalna masa przygotowana przez prowadzącą warsztaty Joannę Stachowiak – która w temacie jadalnej sztuki jest obeznana. Pokaże jak umiejętnie modelować i tworzyć smakowite prace ręcznie. Odlane również zostaną czekoladowe pralinki z foremek wcześniej przygotowanych przez studentów oraz tabliczki czekolady z unikalnym reliefem zrobione przez osoby dorosłe niepełnosprawne umysłowo z Warsztatu Terapii SPIR.
Zapraszamy pod koniec warsztatów na prezentację oraz degustację prac. Czyli wernisaż i finisaż w jednym momencie.
Joanna Stachowiak -BIO Absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku oraz Instytutu Sztuki na Uniwersytecie Zielonogórskim na kierunku grafika. Obecnie mieszka w Gdańsku, gdzie prowadzi kuchnię artystyczną "Niebo" oraz warsztaty kulinarne i plastyczne oraz dla dzieci i dorosłych. W swoich realizacjach łączy sztukę z twórczością kulinarną i cukierniczą, co stanowi obecnie główną część jej życia zawodowego. Instalacje jadalne, rzeźby z czekolady czy tortu, ilustracje przybierające formę ciastek – to sposób na realizowanie swoich twórczych potrzeb. Jej kreatywność obejmuje również twórczość fotograficzną.